Ще бъде ли изправена Италия и пред политическа криза?

Наред с тежката ситуация с коронавируса политическата обстановка в страната се усложнява

24.02.2020 | 17:05 Редактор: Кристина Крумова
Ще бъде ли изправена Италия и пред политическа криза?

Италия би имала всички основания да се концентрира върху неотложните задачи и да предприеме курс към реформи - тъй като икономиката се свива, индустриалното производство потъна до исторически ниско ниво, рецесията заплашва да се завърне, а лидерът на "Лига" Матео Салвини изчаква в ролята си на опозиция възможността за нови избори. Но вместо да се справят с тези големи задачи, коалиционните партньори спорят от седмици, излагайки правителството на риск.

Инициаторът и създателят на проблемите е бившият премиер Матео Ренци, който изненадващо напусна партията си през септември и основа новата партия Italia Viva. Той все още е в правителствената коалиция с Движението "Пет звезди" и Демократическата партия, но се опитва да се разграничи все повече от тях. И има решаващи гласове за мнозинството в парламента.

В зависимост от ситуацията неговите депутати и сенатори отказват да одобрят изменения в законите и законопроектите, повечето от които идват от "Пет звезди" - като спорът за давността за престъпленията. Ренци се прицелва към министъра на правосъдието, който е издигнат от "Пет звезди". А гласовете все повече се повишават.

Сега бившият премиер открито критикува своя наследник Джузепе Конте. В телевизионно токшоу бързият говорител от Флоренция заяви, че през последните седмици неговата Italia Viva е единствената партия, която е правила сериозни предложения за страната: премахване или промяна на основния доход, назначаването на специални комисари, които да се справят с блокираните инфраструктурни мерки, "справедлива" съдебна реформа и въвеждането на пряк избор на премиера, пише investor.bg.

Ренци заяви, че преди есента не може да има избори. На това мнение са всички партии в Италия, защото тогава "Лига" много вероятно ще стане най-силната партия. А Ренци продължава да заплашва, че ще напусне коалицията, ако не го слушат.

Ако правото на гласуване бъде променено, както правителството планира, скоро бариерата за влизане в парламента ще бъде  5%, както в Германия. Това би означавало край на купона за Ренци. Това може да е и истинската причина за неговата активност. Той търси внимание, защото на предстоящите регионални избори през пролетта Italia Viva възнамерява да влезе за първи път в надпреварата със собствените си кандидати. Според проучването на Ipsos от четвъртък "Лига" остава най-силната партия в Италия с 32% одобрение, а управляващата Демократична партия наваксва и сега събира 20,3% одобрение.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК