Справедливи ли са регулациите на Airbnb и Booking

Коментар на основателя и изпълнителен директор на компанията Flat Manager

19.02.2020 | 17:21 Редактор: Тодор Петров

Имотите, които се отдават краткосрочно в платформи като Airbnb и Booking, вече ще плащат туристически данък, чийто размер ще е равен на налога за местата за настаняване, категоризирани с една звезда. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от петима депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, които са били одобрени на второ четене в комисията миналата седмица. 

"Обсъдихме тези промени с Менда Стоянова още на срещата ни през декември миналата година. По принцип е редно да се плаща туристически данък, когато става въпрос за туристически престой", каза пред Investor.bg Борис Павлов, основател и изпълнителен директор на компанията Flat Manager, която се занимава с управление на имоти отдавани под наем краткосрочно. 

По думите му в момента обаче няма ясно разграничение между туристически престой и наем.

"Например, човек, който ремонтира собственото си жилище и остава в отдаван краткосрочно апартамент за два-три месеца, не би трябвало да попада в категорията на туристически престой и съответно да дължи туристически данък. Но когато става въпрос за чуждестранни посетители, които идват в България с цел туризъм, тогава такъв данък трябва да се заплаща. Необходимо е да има равнопоставеност между хотелите от по-ниска категория и апартаментите, които се отдават по този начин", обясни Павлов.

Размерът на налога се определя от съответната община и за местата за настаняване с една звезда варира между 40 ст. и 80 ст. на нощувка.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК