Европейски градове поискаха от ЕС спешни действия заради Airbnb

Платформата за краткосрочни наеми постигна победа в съда вчера

21.12.2019 | 12:00 Редактор: Юлия Христова
Европейски градове поискаха от ЕС спешни действия заради Airbnb

Платформата за краткосрочни наеми Airbnb постигна победа в съда вчера, но европейските градове не смятат да се предават. Осем града на Стария континент призоваха Европейския съюз да преразгледа спешно регламента за краткосрочното отдаване под наем на частни мебелирани жилища след решението на Съда на ЕС от вчера, че Airbnb не може да бъде третирана като агент на недвижими имоти, а е дигитална услуга.

В съвместна декларация Париж, Бордо, Амстердам, Виена, Брюксел, Берлин, Мюнхен и Барселона призовават Европейската комисия да предложи "нова директива за електронната търговия, която да гарантира по-балансирано развитие на частните жилища за отдаване под наем на туристи“, пише investor.bg.

Декларацията беше оповестена само ден след решението на Съда на ЕС по заведено дело от френската Асоциация за настаняване и професионален туризъм, съобщават френски медии. Според хотелиерите платформата за краткосрочни наеми нарушава френския закон за агентите на недвижими имоти Hoguet, които трябва да предоставят финансова гаранция и да притежават професионална карта.

Съдът обаче счете, че американският гигант не може да бъде принуден да се съобразява с тези правила, тъй като френската държава не е уведомила за закона при приемането на постановките в европейската директива.

Припомняйки жилищната криза, която засяга все повече големи градове в света, подписалите декларацията градове изразяват безпокойството си от "увеличаването на предлагането на жилища под наем за туристи чрез електронни платформи“, които „отнемат от наемния пазар цели жилища за жителите на градовете".

"Това води до недостиг на достъпни жилища, защото цените се повишават, когато търсенето расте, а наличните недвижими имоти намаляват“, се казва в декларацията. „Според общинските администрации, които ние представляваме, отказът на повечето електронни платформи да споделят данни за наемите представлява голяма спирачка“, отбелязват представителите на осемте града. Защото „без тези данни е почти невъзможно да се спазват съществуващите правила по въпроси като максималния брой дни за отдаване на имот под наем, таксите за престой или нормите за сигурност“, допълват те.

Комитетът на регионите, който представлява местните власти в рамките на ЕС, е предал на Европейската комисия единодушно мнение за ревизиране на директивата за електронната търговия.

Сред посочените проблеми са достъпът до данните на платформите, отговорността им, приемането на единни правила за всички страни членки на ЕС и право на точен поглед върху наемния пазар.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК