Съдът на ЕС: Airbnb не е имотна агенция, не се нуждае от лиценз

Платформата съобщи, че съдебното решение ще ѝ позволи да продължи напред

19.12.2019 | 14:55 Редактор: Тодор Петров
Съдът на ЕС: Airbnb не е имотна агенция, не се нуждае от лиценз

Airbnb не може да бъде регулирана като имотна агенция, която предлага услугите си онлайн, реши Съдът на ЕС по заведено от Франция дело, което поставя въпроса дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява със строги местни правила, предава Bloomberg.

Съдът на ЕС съобщи в решението си, оповестено в Люксембург в четвъртък, че френските власти не са уведомили надлежно Европейската комисия за изискването Airbnb да притежава професионален лиценз на брокер на недвижими имоти. 

Генералният адвокат на Съда на ЕС заяви в необвързващо становище през април, че Airbnb е различна и не може да бъде третирана като обикновен агент на недвижими имоти.

Airbnb съобщи, че съдебното решение ще ѝ позволи да продължи напред и да работи с градовете по ясни правила, информира Investor.bg.

У нас собствениците на имоти, които се отдават в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb и Booking, вече трябва да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс, които вчера бяха приети окончателно от депутатите без дебати по същество. 

Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК