Конституцията на Русия ще гарантира неприкосновеност на бившите президенти?

На 23 януари Държавната дума единодушно прие на първо четене проект за изменение на Конституцията

18.02.2020 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова
Конституцията на Русия ще гарантира неприкосновеност на бившите президенти?

Председателят на Съюза на жените на Русия и член на работната група по изменение на Конституцията на страната Екатерина Лахова предложи да се закрепи в Основния закон принципа за неприкосновеност на бившите президенти на Руската Федерация, съобщава ТАСС.

"Предлага се да се закрепи (в Конституцията), че президент, който престане да изпълнява задълженията си поради изтичане на мандата си или предсрочно, има имунитет", заяви Лахова по време на заседание на работна група във вторник.

Според нея президентът предприема всички конституционни мерки за защита на суверенитета на Русия, осъществявайки вътрешната и външната политика, информира "Фокус".

"И, разбира се, принципът на неприкосновеност на президента, който е залегнал в член 91 от Конституцията, му позволява да го изпълни. Но това конституционно правило трябва да се прилага и за президента, чиито правомощия изтичат. Защото, на първо ,място, това ще бъде конституционна гаранция независимост на неговите дейности, включително при изпълнение на задълженията на действащия държавен глава", обясни председателят на Съюза на жените на Русия.

На 23 януари Държавната дума единодушно прие на първо четене проект за изменение на Конституцията, внесен от руския президент Владимир Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК