Цяла градска управа изхвърлена за връзки с мафията

Италианското правителство освободи кмета и общинските съветници в Реджо Калабрия, работели за прословутата Ндрангета.

10.10.2012 | 09:44
Цяла градска управа изхвърлена за връзки с мафията

Кметът и целият общински съвет на италианския град Реджо Калабрия са уволнени заради предполагаеми връзки с мафията, потвърди италианското правителство.

Деметрио Арена и 30-те общински съветници са отстранени, за да се предотврати намесата на мафията в управлението на града, обяви вътрешният министър на Италия Анна Мария Канчелиери.

Реджо Калабрия е столицата на южната провинция Калабрия. Това е първият случай в страната, в който заради подобни подозрения се отстранява цялата управа на толкова голям град (186 000 жители).

Ходът бе предприет заради подозренията, че голяма част от съветниците са близки до печално известната калабрийска мафия Ндрангета. Един общински служител дори бе арестуван, започнало е мащабно разследване.

Наблюдатели твърдят, че в последните години Ндрангета е завзела по-популярната сицилианска Коза Ностра и в момента е една от най-големите криминални организации в света. Основните й приходи са от наркотрафик, най-вече кокаин, и пране на пари. Италианският парламент я определи като най-опасната и богата групировка в страната.

Реджо Калабрия ще се управлява от упълномощени лица до следващите избори, които ще се проведат след 18 месеца.