Макрон готов да подкрепи преговори със Скопие и Тиранa

Той заяви, че условие за това е положителен доклад на ЕК през март

15.02.2020 | 16:54 Редактор: Ивет Арабова
Макрон готов да подкрепи преговори със Скопие и Тиранa

Президентът на Франция Еманюел Макрон отстъпи за членството на Северна Македония и Албания в Европейския съюз (ЕС). По време на конференцията по сигурността в Мюнхен той посочи, че ще позволи на двете страни да започнат преговори за присъединяване, ако докладът за тях, който ще бъде публикуван през март, е положителен.

Коментарите на Макрон изглежда, че слагат край на "замразяването“ на процеса по присъединяване на двете балкански страни към ЕС и уверяватт други европейски лидери, че Франция все още подкрепя разширяването на блока, предава Ройтерс.

"Чакаме доклада през март. В зависимост от това, ако резултатите са положителни и се установи доверие, тогава би трябвало да сме в състояние да започнем преговорите", каза Макрон на конференцията.

Той отказа да одобри започването на преговори за членство на срещата на върха на ЕС през октомври 2019 г. и поиска промяна на процеса на приемане на нови членове, припомня информационната агенция. Един френски министър определи процеса на присъединяване като "безкрайна сапунена опера", предава Investor.bg.

Очаква се още Дания и Холандия, които подкрепиха позицията на Еманюел Макрон миналата година, да намалят съпротивата си за разширяването на ЕС, допълват дипломати пред Ройтерс.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК