Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Макрон действал като националист и егоист при блокирането на Скопие за ЕС

Захари Захариев: Това беше историческа грешка

18.10.2019 | 22:22 Редактор: Ивет Арабова

"Нещата със Северна Македония и ЕС са доста сложни. Франция сякаш ни освободи от това ние да поставим някаква по-негативна позиция спрямо Скопие. Ние въпреки всичко сме "за" започването на преговорите". Това каза в студиото на "Денят ON AIR" международният анализатор Захари Захариев.

Според него отношенията ни със Скопие до голяма степен зависят от българската дипломация.

"Споделям мнението на Юнкер, че това беше една историческа грешка. Тук нещата опират до сигурността и мира на Балканите като цяло. По този начин Балканите ще останат едно размирно поле, на което има сблъсък на интереси", коментира Захари Захариев.

Той заяви, че решението на Франция да блокира преговорите на ЕС с Македония е било едно егоистично мислене от страна на Макрон.

"Интересите на Франция са свързани с политиката им извън пределите на Стария континент. Макрон, който се изявява като космополит, започна да действа като един доста стеснен националист", обясни още Захариев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му Франция може да се опита да изиграе тази сложна игра, така че утре тя да бъде говорител на страните в ЕС.

"Заев няма никакви причини да подава оставка, тъй като правителството в страната си свърши много добре работата. Ако подаде оставка, във Северна Македония ще се внесе допълнителна дестабилизация, която ще достигне и България", заключи Захариев.

Вижте целия разговор със Захари Захариев във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК