България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви са перспективите пред ЕС за Brexit и Скопие?

Боян Чуков: Европа вече не иска да е последовател на Америка

21.10.2019 | 08:50 Редактор: Ивет Арабова

"Дейвид Кормуел казва, че най-голямата идиотия на Великобритания е Brexit. Ирландия започна да се дърпа, а Шотландия и Уелс започнаха да говорят за независимост". Това каза анализаторът Боян Чуков в студиото на "България сутрин".

"Борис Джонсън досега няма нито една спечелена битка с британския парламент за 90 дни като премиер. Колкото и странно да звучи, Европа се опитва да помага на Джонсън. Битката в момента се премества отново в полето на Великобритания", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му на всички британци им е писнало от Brexit. 70% от времето на всички европейски институции е заето от разговори за излизането на Великобритания от ЕС.

"ЕС няма глад за разширяване за разлика от НАТО. Не е ясно какво ще се случи. Меркел отстъпва от лидерството в ЕС, а Каренбауер не можа да заеме мястото си. Макрон обаче успя да се стабилизира и до момента той не е отстъпил от нито едно свое решение", заяви Милен Керемедчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Боян Чуков трябва да се разбере кой определя заплахата за нашата общност и Европа не иска вече да играе ролята на "follower" - някой, който следва лидера, а Америка пък вече не иска да бъде лидера, който да бъде следван.

"Избирането на Доналд Тръмп е свързано с Brexit. В сегашната ситуация в ЕС трябва да се дефинира какво е европейска идентичност. В противен случай не може да се говори за обща отбранителна дейност. Тръмп нанесе жесток удар на ЕС с митата срещу европейски стоки. България е като комсомолски активист по въпроса с преговорите на Скопие за ЕС", каза още Боян Чуков.

Вижте видео с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.