Редица уволнения в кабинета на Борис Джонсън

Поредният, който си тръгва е финансовият министър Саджид Джавид

13.02.2020 | 21:15 Редактор: Кристина Крумова
Редица уволнения в кабинета на Борис Джонсън

Рокади в британския парламент. Премиерът Борис Джонсън осободи ключови фигури от своя кабинета. Изненадващо, смятания за недосегаем министър на финансите Саджид Джавид, напусна поста си. 

Министърът на енергетиката, на околната среда, на образованието и министърът за Северна Ирландия също си тръгват от правителството. Оттегля се и главният прокурор на Англия - Джефри Кокс.

Финансовият министър подаде оставка, след като се е изправил лице в лице в спор с Джонсън на "Даунинг Стрийт" 10. Премиерът е поискал Джавид да уволни всичките петима от най-старшите си консултанти, но министърът е отказал и е подал оставка. 

Джавид беше министър на финансите на Великобритания от юли 2019 г. Напускането му хвърля в хаос подготовката на Великобритания за живота извън Европейския съюз, само четири седмици преди да представи бюджета на страната на 11 март. Кабинетът на Джонсън определи заместника на Джавид - Риши Сунак. 

Джавид се намира в битка за власт със съветника на Джонсън Доминик Къмингс от месеци. През миналата година Джавид се сблъска с Джонсън и Къмингс заради уволнението на Соня Хан, негов медиен съветник. Къмингс я уволни на 29 август, след като я обвини, че лъже и че е в контакт с бивши колеги, близки до предшественика на Джавид, Филип Хамънд, който искаше да предотврати Brexit без сделка.

Джавид е заменен от Риши Сунак, понастоящем главен секретар в Министерството на финансите. На него се гледа като на изгряваща звезда в Консервативната партия, която е работила за Goldman Sachs и в хедж фондове преди старта на политическата си кариера.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК