Еврото се обезценява, доларът се радва на добри времена

Кои са причините за спада при единната валута?

11.02.2020 | 16:24 Редактор: Тодор Петров
Еврото се обезценява, доларът се радва на добри времена

След неблагоприятна търговия в понеделник еврото е на най-ниското си ниво от четири месеца, близо до отчитането на 30-месечно дъно и още веднъж под нивото си от деня на президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. Единната валута отново се обезценява.

Няма конкретен единичен фактор зад спада, а по-скоро преобладаваща комбинация от обстоятелства, която тласка валутата надолу. На първо място, разбира се, е политиката. В цяла Европа центърът не успява да удържи. В Германия спорът за това дали да се позволи на дясната "Алтернатива за Германия" да вземе участие в правителството на провинция Тюрингия доведе през уикенда до оставката на Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз и посочен наследник на канцлерката Ангела Меркел. По този начин германската политика потъна в хаос.

В Ирландия победата на лявата радикална партия "Шин Фейн" в изборите за долна камара на парламента по подобен начин остави утвърдените лявоцентристки и дясноцентристки партии в състояние на объркване. Ирландската политика също се пренастрои и не е ясно какъв вид политика или подход към управлението ще възникнат.

На следващо място е промишлеността. В понеделник Италия последва Германия и Франция, отчитайки ужасни данни за индустриалното си производство за края на миналата година. 

Междувременно доларът изглежда изключително привлекателен за валутните търговци в момента. Погледнете разликата в доходността между 10-годишните ДЦК в САЩ и Германия. Това би трябвало да е решаващ фактор за валутния курс, като капиталите се привличат от по-високата ставка. Лихвеният диференциал се стеснява в полза на еврото, много последователно, от края на 2018 г., но и това не помага. 

Сега се очаква Федералният резерв да намали основната си лихва поне веднъж тази година, като има 50% шанс и за второ намаление, според фючърсите върху федералните фондов, докато Европейската централна банка е пасивна. И това също не дава отражение. Силата на долара противоречи на натиска, произтичащ от пазарите на облигации.

Четете още по темата в Investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК