Макрон: Европа не може да е само зрител на въоръжената надпревара

ЕС трябва заедно да измисли международна програма за контрол на оръжията, добави той

07.02.2020 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова
Макрон: Европа не може да е само зрител на въоръжената надпревара

Президентът Еманюел Макрон заяви в петък, че Франция иска да започне стратегически диалог с европейските си партньори по отношение на ролята на френската политика за ядрено възпиране в областта на европейската сигурност.

"Тъй като светът става все по-нестабилен, европейските страни не могат да си позволят да останат само зрители в нова въоръжена надпревара", посочи френският президент Еманюел Макрон по време на своя реч във Военното училище на Париж. Той добави, че ЕС трябва заедно да измисли "международна програма за контрол на оръжията", информира БНР.

Разкривайки плановете на страната си по отношение на ядрените оръжия, Макрон добави, че е необходим активен подход в рамките на Европа. Когато по-рано тази седмица обяви, че ще произнесе реч за ядрените оръжия на Франция, президентът заяви, че фокусът му е френското ядрено възпиране.

"Желаем да започнем стратегически диалог с нашите партньори в ЕС относно ролята на френското ядрено възпиране в областта на европейската сигурност", посочи Макрон и добави, че европейските държави, които имат желание, могат да бъдат включени във френските тестове за ядрено възпиране.

"Европейците трябва колективно да осъзнаят, че при липса на правна рамка те биха могли бързо да се окажат изложени на възобновяване на конвенционална или дори ядрена въоръжена надпревара на тяхна територия", подчерта той.

Неговите коментари идват след провала на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег и липсата на удължаване на  срока на действие на Договор за стратегическо намаляване на оръжията между САЩ и Русия.

Еманюел Макрон също така предложи бюджет от около 37 милиарда евро, за да се модернизират ядрените способности на Париж, тъй като Франция ще остане единствената ядрена държава в Европейския съюз след излизането на Великобритания (след Brexit).

Френският президент обаче подчерта, че Brexit няма да промени нищо по отношение на ядреното сътрудничество с Обединеното кралство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК