Папата призова за унощожаване на ядрените оръжия

Мир и стабилност могат да бъдат постигнати въз основа на глобална солидарност, добави той

24.11.2019 | 11:30 Редактор: Юлия Христова

Папа Франциск призова световните лидери да премахнат ядрените оръжия и отхвърли доктрината за възпирането, заявявайки, че натрупването на ядрени оръжия намалява сигурността, хаби ресурси и заплашва човечеството с катастрофа, предадоха световните агенции.

Франциск отправи призива си в японския град Нагасаки, на мястото на избухването на втората от двете атомни бомби, хвърлени над Япония през 1945 г., отбелязва Асошиейтед прес. След като положи венец и се помоли в подножието на мемориала на жертвите, въпреки дъжда, папата заяви, че това място служи да напомня "за болката и ужаса, които ние човешките същества сме способни да си причиняваме взаимно".

"Убеден, че свят без ядрени оръжия е възможен и необходим, призовавам световните лидери да не забравят, че тези оръжия не могат да ни защитят от сегашните заплахи към националната и международна сигурност", подчерта папа Франциск. Той посети Нагасаки и Хирошима в началото на тридневната си обиколка в Япония, подчертавайки призива си за глобална забрана на ядрените оръжия.

Мир и стабилност могат да бъдат постигнати въз основа на глобална солидарност и сътрудничество, добави папата. Той порица "климата на недоверие", който според него подкопава глобалните усилия за борба с разпространението на ядрените оръжия и контрола над оръжията.

Папата припомни за "неописуемия ужас", преживян от жертвите на американската атомна бомба, хвърлена над Нагасаки на 9 август 1945 година. При експлозията и вследствие на радиацията през следващите месеци загиват 74 000 души.

Снимка: Reuters

 Харесайте страницата ни във Facebook ТУК