Русия се уплаши от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

Според Пентагона това намалява риска от ядрена война

06.02.2020 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Русия се уплаши от новите ядрени ракети на подводници на САЩ

Москва реагира с голяма тревога на въоръжението от САЩ на подводници с нови модел ядрени бойни глави с малка мощност, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. 

Той поясни, че тревогата не е продиктувана от това, че Русия вижда заплаха за своята сигурност, която по думите му е "осигурена по надежден начин". "Но от гледна точка на доктрините и концепциите, които американците прилагат в ядрената сфера, това е много тревожно", каза Рябков. 

Според него "САЩ реално понижават ядрения праг" и допускат възможността "да водят ограничена ядрена война и да победят в такава война". Руският висш дипломат констатира, че САЩ се движат в "опасна посока към планирането на абсолютно недопустими катастрофални сценарии", информира БНР.

Във вторник заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Джон Ръд съобщи, че ВМС на САЩ са започнали да разполагат на подводници нови ядрени бойни глави с малка мощност. 

Според Пентагона това намалява риска от ядрена война и спомага за възпирането на Русия от започването на ограничен ядрен конфликт.

Миналата година Русия и САЩ се оттеглиха от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Вашингтон заяви, че прави това, защото Русия нарушава договора, което Москва отрече. 

От своя страна Русия обвинява САЩ, че не желаят да удължат срока на Договора за намаляване на стратегическите въоръжения, който изтича през 2021 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК