Китайската икономика очаква срив на фона на настъпващата епидемия

Инвеститорите започнаха да продават акции в очакване, че предстои влошаване на ситуацията

22.01.2020 | 19:49 Редактор: Кристина Крумова


Коронавирусът тревожи и инвеститорите, тъй като вече оказа влияние върху пазарите. Друго опасение е, че може сериозно да засегне и туристическия поток.

Инвеститорите започнаха да продават акции в очакване, че предстои влошаване на ситуацията. 

В Азия обаче е пресен споменът за спада на пазарите от 2003 г. когато остър респираторен синдром отне живота на 650 души в континентален Китай и Хонконг. 

Лунната Нова година, започваща в края на работната седмица, по принцип е най-натоварената седмица за пътувания както в Китай, така и зад граница. Опасения от разрастване на епидемията предизвикаха агресивни продажби най-вече на акциите на авиокомпании, хотелиерски оператори и други компании, свързани с туристически пътувания. 

Вчера, на пазарите в Китай и Хонконг бяха отчетени едни от най-големите спадове от месеци насам. Имотният сектор от индекса "Ханг Сенг" в Хонконг, спадна с над 3%, което е най-голямото понижение от октомври 2018 г. 

Свиването на китайската икономика вероятно ще се усети и в цените на суровините. Очаква се спад на цените на основните метали и петрола. Експерти прогнозират, че процесът ще продължи поне половин година и няма да се усети веднага.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК