Жертвите на мистериозния китайски вирус вече са 17

Експерти потвърдиха, че той може да бъде предаван от човек на човек

22.01.2020 | 07:41 Редактор: Юлия Христова

Властите в Китай потвърдиха, че жертвите на мистериозния коронавирус вече са 17. Регистрирани са и други 500 случая в Китай. Днес, Световната здравна организация свиква извънредна среща, тъй като вирусът се разпространява със заплашително бързи темпове. Очаква се да се реши дали трябва да бъде обявено международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.

По-рано беше потвърден и първият случай на заболял в Съединените щати. Такива бяха регистрирани и в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван. Здравният министър на Франция успокои, че рискът от вируса в страната е нисък, но предупреди, че не изключва опасността да се появи. Експерти потвърдиха, че коронавирусът може да бъде предаван от човек на човек, но все още не е ясно как точно става това.

Води до пневмония и тежък остър респираторен синдром. Признаците на инфекция включват температура, кашлица, задух и затруднено дишане. 

На летище "София" са въведени мерки за евентуално пристигащи пътници от Китай, но здравните експерти у нас са категорични, че на този етап няма място за притеснение. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК