Непознат китайски вирус се разпространява със заплашителни темпове

Учените все още не могат да установят точния начин на предаване на инфекцията

20.01.2020 | 18:56 Редактор: Юлия Христова

Непознат досега китайски вирус се разпространява със заплашително бързи темпове. Инфекцията вече е регистрирана и в Япония, Южна Корея и Тайланд. Само през почивните дни има нови 136 случая. Общият брой на заразените е 200 души. А жертвите на неизвестния вирус засега са три.

Огнищетото на смъртоносния вирус е регистрирано още през декември в централнокитайският град Уха̀н, където живеят 11 милиона души. Заразата е категоризирана като нов щам на коронавирус. Учените все още нямат всички отговори относно същността на мистериозната инфекция. Засега е ясно, че тя води до пневмония и тежък остър респираторен синдром. Признаците на инфекция включват температура, кашлица, задух и затруднено дишане.

Всички потвърдени нови случаи на инфектирана с коронавирус пневмония се лекуват в определени болници в града. 

Смята се, че заразата е тръгнала от пазар в Уха̀н и бързо е плъзнала извън пределите на града. Регистрирани са случаи в съседни населени места, сред които Пекин и Шанхай. Инфекцията се появи и в Южна Корея, Япония и Тайланд, като при всеки един от случаите в държавите става въпрос за човек, който е от Уха̀н  или е пътувал до града. В опит да се спре разпространението й, властите в Китай решиха да поставят камери за телесна температура на железопътната гара Ухан и на летището.

Учените все още не могат да установят точния начин на предаване на инфекцията. Експерите са на мнение, че е възможно пъвоначалният източник да е бил животно, но е регистриран случай на предаване и от човек на човек. Издадени са препоръки към населението. Хората са посъветвани да избягват контакти с живи животни, да готвят на висока температура месото и яйцат и да нямат близък контакт с всеки, който има симптоми на настинка или грип.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК