Кофи Анан призна, че се е провалил в Сирия

Моята роля и срокът на мисията в Сирия не бяха ясно дефинирани, коментира Анан.

08.07.2012 | 09:36
Кофи Анан призна, че се е провалил в Сирия

Специалният представител на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан призна, че усилията му за мирно решаване на конфликта в страната са се провалили, съобщи френското издание Le Monde.
В интервю за изданието Анан заяви, че са положени значителни усилия за мирно решение на проблема,  които обаче не са довели до успех. „И няма гаранция, че ще успеем,” коментира Анан.
„Остава въпросът дали сме проучили всички алтернативи? Имаме ли друг вариант освен политическо решение? Казах това на Съвета за сигурност на ООН и добавих, че срокът за реализация на мисията, както и моята роля в нея не бяха ясно дефинирани,” коментира Анан. Неговият план за Сирия предполагаше управляващият режим и опозиция едновременно да прекратят огъня, както и да бъдат допуснати международни наблюдатели в страната. Скоро след сключването на примирието и поредица от бомбардировки на населението мисията на наблюдателите прекрати дейността си. На 11 юли Съветът за сигурност на ООН предстои да обсъди дейността на мисията, чийто мандат приключва на 20 юли.