САЩ не одобряват разклонението на "Турски поток" през България

Експерт: Последствията за България са негативни от този проект

10.01.2020 | 19:10 Редактор: Кристина Крумова

Съединените щати са против разклонението на газопровода "Турски поток" през България. Това заяви пред Българското национално радио помощник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл. Изявлението му идва дни след официалното пускане на газопровода в Истанбул.

Третият човек в щатската дипломация трябваше да пристигне в България, за да открие първата сесия на Стратегическия диалог България – САЩ заедно с министър-председателя Бойко Борисов. 

В крайна сметка Дейвид Хейл не се появи у нас заради кризата в Близкия Изток. Но два дни по-късно той заяви категорично, че страната му е против втората линия на газопровода "Турски поток", тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия. 

"Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа“, заяви Хейл.

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов присъства на официалното пускане на газопровода в Истанбул заедно с президентите на Русия, Турция и Сърбия. 

"На територията на България няма "Турски поток". Какво общо има някой да ми държи сметка за територията на България, да го обвързва с нашия поток", контрира Борисов.

Втората тръба на "Турски поток" всъщност е разклонението на основната тръба от Турция през територията на България. Ще доведе ли това до енергийна зависимост от Русия? 

Според експерт последствията за България са негативни от този проект и трябва да се търсят алтернативи в посока за преодоляване на тази зависимост. Според други експерти обаче България няма сериозни алтернативи. 

Преди месец руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено и под чужд натиск бави "Турски поток". Тогава Борисов увери, че строителството тече с пълна сила.

Снимка: БГНЕС

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК