Египет избира нов президент

Балотажът между Шафик и Морси не би могъл да бъде по-лош, коментират анализатори.

16.06.2012 | 10:01
Египет избира нов президент

Египет гласува днес и утре на втория тур на изборите за нов президент. Ахмед Шафик, бивш генерал от ВВС и премиер при управлението на бившия президент Хосни Мубарак, ще се изправи на балотаж срещу кандидата на забраненото в епохата на Мубарак движение "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси.

За мнозина египтяни, които дадоха гласа си за центристки кандидати на първия тур, изборът между Шафик и Морси не би могъл да бъде по-лош, отбелязва Асошиейтед прес. Те не желаят президентската власт отново да попадне в ръцете на поредния военен, какъвто беше и Мубарак, но се страхуват също тя да бъде поета от консервативен ислямист.

Балотажът протича дни след решението на египетския Конституционния съд да отмени действието на закон, приет миналия месец от доминирания от ислямистите парламент, който забраняваше на висши кадри на стария режим да заемат изборни постове. Това решение позволи на Ахмед Шафик да продължи участието си в изборите, припомня БТА.

Конституционният съд постанови също парламентът да бъде разпуснат и да бъдат произведени нови избори за законодателен орган.

Вчера "Мюсюлмански братя" предупредиха, че решенията на съда са стъпка назад от постигнатото по време на египетската революция и ще доведат до по-опасни дни от времето на режима на Мубарак.