НАТО обяви първия етап от противоракетната система за завършен

Росен Плевнелиев обсъди присъединяването на България към Шенеген с холандския премиер Марк Рюте.

21.05.2012 | 08:29
НАТО обяви първия етап от противоракетната система за завършен

На фона на ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция започна 25-ата среща на високо равнище на НАТО в Чикаго. Темата на първия ден беше приключването на стартовия етап от изграждането на системата за противоракетна отбрана на Алианса в Европа. След представяне на доклад за отбранителния потенциал на Алианса е приета и специална декларация, която подчертава готовността за справяне с потенциални проблеми, независимо от съществуващите икономически ограничения. „Това, което днес стана ясно, е, че е необходима специализация на отделните държави при засилено сътрудничество и координация - това е т. нар. интелигентна отбрана", подчерта президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. "България подкрепя тази инициатива", изтъкна той.
Министърът на външните работи Николай Младенов уточни, че от 17.05 часа местно време (3.05 часа на 21 май българско време) е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки.
Младенов подчерта, че 100% от българската територия е покрита на първата фаза от противоракетната отбрана. „На този първи етап, страните, които участват в рамките на европейския континент, са Турция, Румъния, Италия, Испания и Полша, които позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от тази нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност,“ заяви външният министър, цитиран от националното радио.
Президентът  Росен Плевнелиев обсъди с холандския премиер Марк Рюте присъединяването на България към Шенгенското пространство. Плевнелиев подчерта, че „България трябва да бъде съдена по резултатите, които е постигнала.“ Той увери, че всички български институции продължават уверено с реформите, особено в областта на правосъдието и вътрешните работи. Добър пример в тази посока е приетият наскоро Закон за конфискацията на незаконно придобитото имущество.
Холандският премиер отговори, че е много важно избирателите да бъдат уверени, че ключът за входната врата на Европа е в сигурни ръце. Марк Рюте заяви, че Холандия ще изчака юлския доклад на Европейската комисия за напредъка на България.
На срещата в Чикаго ще бъде обсъдено и бъдещето на Афганистан и след 2014, когато военните контингенти ще се изтеглят от страната.