Доналд Тръмп подписа санкции срещу "Турски поток"

САЩ с космически войски и рекорден бюджет за отбрана

21.12.2019 | 12:50 Редактор: Юлия Христова

Американският президент Доналд Тръмп подписа закона, с който се налагат санкции на компаниите, свързани с изграждането на газопроводите "Турски поток“ и "Северен поток 2". Бюджетът за отбрана на Съединените щати за следващата година ще бъде рекордно голям, въвеждат се и космически сили.

САЩ настояват компанните участващите в изграждането на участъците под морското равнище на  газопроводите "Турски поток“ и "Северен поток 2" незабавно да прекратят дейността си. В противен случай ще попаднат под ударите на американски финасови санкции.

Швейцарската компания Олсийс, участваща в изгрждането на тръбата от Русия до Германия вече спря работа, в очакване на повече разяснения от Вашингтон.  А турския президент Реджеп Ердоган предупреди, че ако САЩ възпрепятстват изграждането на "Турски поток",  ще последват реципрочни мерки от страна на Анкара.

Санкциите са част от закона за бюджета за отбрана за финансовата 2020 г., възлизащ на внушителните 738 милиарда долара. Това е с над 3% повече, отколкото през финансовата 2019 г. С подписването на закона се задейства създаването на Космически сили - шестия род войски в американските въоръжени сили. 

Стартирането на космическите сили ще бъде финансирано първоначални с 40 милиона долара през първата година на тяхното съществуване.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК