Ще обърне ли Европа гръб на ядрената енергетика?

В ЕС беше постигнато споразумение за "зелено финансиране"

07.12.2019 | 09:02 Редактор: Ивет Арабова
Ще обърне ли Европа гръб на ядрената енергетика?

Европейските "Зелени" обявиха победа в четвъртък, след като представителите на ЕС постигнаха споразумение относно таксономията за т.нар. "зелено финансиране“, която се отнася за насочване на милиарди евро инвестиции от частния сектор към чисти технологии. Въглищата и вероятно ядрената енергия вече ще бъдат вън от играта, пише Euractiv.

Сделката, постигната от националните делегати и преговарящи от ЕП, отбелязва зашеметяващо поражение за Франция, която лобира за включване на ядрената енергия към таксономията, предава Investor.bg.

„Ядрената енергия трябва да бъде част от тази екологична маркировка“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер през октомври, с което подразни Германия, Австрия и Люксембург – страните от ЕС, които най-силно се противопоставят на този тип енергия.

ЕП обаче се противопостави на опитите на правителствата да политизират критериите относно околната среда, които са в основата на новата схема за класификация на устойчивото финансиране на блока.

Очаква се, когато експертите седнат, за да обсъдят подробните правила за прилагане на таксономията през 2020 г., ядрената енергия окончателно да бъде загърбена.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК