Енергетиката в Африка става все по-значим фактор за света

Африка е дом на повече от 40% от глобалните открити находища на газ в последните години

12.11.2019 | 20:25 Редактор: Юлия Христова
Енергетиката в Африка става все по-значим фактор за света

Африка ще се превърне в значим фактор в процеса на формиране на световните енергийни тенденции през следващите десетилетия, тъй като континентът претърпява мащабна урбанизация, вероятно най-интензивната и голямата, която някога светът е виждал, сочи доклад на Международната агенция за енергия (МАЕ).

Проучване на агенцията, включено в "Energy Energy Outlook 2019“, установява, че настоящите политически и инвестиционни планове в африканските страни не са достатъчни за задоволяване на енергийните нужди на младото и бързо растящо население на континента. Днес 600 милиона души в Африка нямат достъп до електричество, а 900 милиона нямат достъп до чисти съоръжения за готвене, пише Investor.bg

Очаква се броят на хората, живеещи в градовете на Африка, да нарасне с 600 милиона през следващите две десетилетия, което е много по-голямо от увеличението, преживяно от китайските градове през 20-годишния икономически и енергиен бум на страната. Общото население на Африка се очаква да надхвърли 2 милиарда души преди 2040 г., което представлява половината от глобалното увеличение за този период. 

Тези дълбоки промени ще доведат до икономически растеж на континента, развитието на инфраструктурата и от своя страна потреблението на енергия, което се очаква да нарасне с 60% до около 1,320 милиона тона петролен еквивалент през 2040 г. въз основа на настоящите политики и планове.

От доклада на МАЕ става ясно, че енергийното бъдеще на Африка не е предопределено. Настоящите планове биха оставили 530 милиона души на континента все още без достъп до електричество през 2030 г. Но с правилните политики страните тук могат да достигнат целта за тотална електрификация, като същевременно Африка ще се превърне в първия континент, развиващ икономиката си главно чрез използването на съвременни енергийни източници. Възползвайки се от богатите природни ресурси и напредъка на технологиите, до 2040 г. континентът може да отговори на енергийните нужди на икономика, четири пъти по-голяма от днешната, само с 50% повече енергия.

"Африка има уникалната възможност да следва един изчистен от въглерод път на развитие за разлика от много други части на света“, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. 

"Например Африка има най-богатите слънчеви ресурси на планетата, но досега е инсталирала едва 5 гигавата фотоволтаици, което е по-малко от 1% от глобалния капацитет.“, посочва още Бирол.

Междувременно природният газ вероятно ще съответства добре на индустриалния растеж в Африка и нуждата от гъвкаво електроснабдяване. Днес делът на газа в енергийния микс на Субсахарска Африка е най-ниският от всеки регион в света. Но това би могло да се промени, особено като се има предвид възможността за доставки, разкриваща се пред Африка - тя е дом на повече от 40% от глобалните открити находища на газ за това десетилетие.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК