Убиецът от Тулуза е мъртъв

Мохамед Мера е успял да рани трима полицаи.

22.03.2012 | 08:20
Убиецът от Тулуза е мъртъв

(Обновена 13:33)

23 годишният Мохамед Мера, който уби седем души, сред които и три деца в Тулуза е ликвидиран при операция на полицията. Според агенция Reuters, когато спецслужбите нахлули в апартамента му, той скочил от прозореца, без да спира да стреля.

В продължение на два дни терористът се беше барикадирал в апартамента си. Френските сили за сигурност искаха да го заловят жив, за да го разпитат дали е част от терористична клетка, но в крайна сметка са решили да го ликвидират.

Според информация на AFP, Мера е оказал съпротива и е ранил трима полицаи, единият от които тежко.

Малко преди атаката, френският министър на вътрешните работи обяви, че терористът е искал да умре с оръжие в ръка. Преди това Мера имаше възможност да говори с майка си, но тя не успя да го убеди да се предаде.

Мохамед Мера е французин от алжирски произход. Както стана ясно той се обяви за член на „Ал Кайда”, като дори е пребивавал в Пакистан и Афганистан. Там той е получил присъда от три години затвор за планиране на бомбен атентат. Мера е арестуван през 2007, но година по-късно е успял да избяга, след атака на „Ал Кайда” срещу сградата на затвора.

Терористът уби три деца и учителят им в еврейско училище в Тулуза. Преди това застреля трима войници от африкански произход. Мера обяви, че е искал да отмъсти на евреите за палестинските деца. Войниците пък са застреляни за участието на френската армия във войната в Афганистан. Той призна, че е планирал да убива и полицаи.

Кризата, която бе тема номер едно за френското общество през последните дни, се отрази благоприятно на кампанията на френския президент Никола Саркози, коментират френските медии.

Саркози, както и останалите кандидати прекъснаха агитацията, но в качеството си на президент той получи преимуществото да е в центъра на събитията.