Apple заформя скандал, определяйки Крим за руска територия

Компанията се допитва до международното право

02.12.2019 | 15:05 Редактор: Кристина Крумова
Apple заформя скандал, определяйки Крим за руска територия

Apple "ще направи по-задълбочен преглед" на начина, по който борави с нарушени граници, след като посочи анексирания от Москва Крим за част от Русия в приложението си за карти и времето за руските потребители, съобщи говорителка на компанията, цитирана от "Ройтерс".

Труди Мюлер съобщи, че Apple не е правила никакви промени на картите си извън Русия, нито е прибягнала до промяната за руските потребители заради нов закон, който влезе в сила в страната.

"Правим преглед на международното право и на съответните американски и други вътрешни закони, преди да вземем решение за поставяне на название върху картите си и правим промени, ако законът изисква. Ще направим задълбочен преглед на начина, по който боравим с нарушени граници в нашите услуги и в резултат на това може да предприемем промени в бъдеще", заяви Мюлер пред "Ройтерс".

Както Русия, така и Украйна са много чувствителни към начина, по който глобални компании определят Крим, откакто руски бойни части завзеха територията и Москва я анексира през март 2014 г. след референдум, който Киев и западните му съюзници определиха като незаконен.

Apple изглежда е променила начина, по който показва локации в Крим на софтуера си в отговор на исканията на руски политици полуостровът да бъде считан за част от Русия.

ЕС и САЩ не признават Крим за част от Русия и наложиха санкции на полуострова и на отделни лица, които обвиняват в нарушаване на териториалната цялост на Украйна.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК