САЩ и Англия мислят да освободят петролни резерви

Очаква се в скоро време Съединените щати да изпратят официално искане до Великобритания за двустранно сътрудничество по този повод.

16.03.2012 | 09:28 Редактор: Вероника Денизова
САЩ и Англия мислят да освободят петролни резерви

Великобритания и Съедините щати възнамеряват да освободят част от петролните си резерви в опит да предотвратят негативното влияние на високите цени на горивата върху икономиката. Страните може да си сътрудничат и да предприемат решителната стъпка в близките месеци, съобщи Reuters. Въпросът е бил обсъден на среща между американския президент Барак Обама и британския премиер Дейвид Камерън.
Споразумението се очаква да бъде оформено в началото на лятото, отбелязват запознати източници. Вашингтон може да се обърне и към други страни за сътрудничество, сред които и Япония.
Ръстът в цените на петрола в световен мащаб доведе до скок в цената на горивата в САЩ, което заплашва възстановяването на американската икономика във важен за Обама момент - преди изборите през ноември. Специалистите от Международната енергийна агенция обаче смятат, че в момента няма необходимост от освобождаване на петролни резерви, защото предлагането от страните от ОПЕК се увеличава.