Китайските провинции ще връщат заеми чрез специални фондове

Местните правителства имат натрупани задължения за над 1.7 трилиона долара.

07.03.2012 | 13:05 Редактор: Вероника Денизова
Китайските провинции ще връщат заеми чрез специални фондове

Задлъжнелите китайски провинции трябва да учредят специални фондове, чрез които да върнат банкови заеми в размер на 1.7 трилиона долара, заяви финансовият министър на Китай Кси Ксурен. По неговите думи местните правителства трябва да използват всички фискални ресурси за обслужване на дълговете си според заложените срокове.

Пекин ще продължи да предприема мерки за поддържане на дълговия риск под контрол, като се предвижда задълженията на областните правителства да преминат към националния бюджет, коментира финансовият министър.

Китайските провинции натрупаха сериозни дългове след кризата от 2008-2009.  Средствата бяха използвани предимно за подобряване на инфраструктурата и стимулиране на икономиката на областите. Множество икономисти обаче се опасяват, че тази свръхзадлъжнялост ще разклати финансовата система на Китай, ако някои провинции стигнат до фалит. Проблемът с погасяване на натрупаните задължения на провинциите е на дневен ред от около година. Въпреки това китайското правителство все още не разкрива подробности около техния точен размер и евентуалните начини за решаването им.

Някои анализатори предполагат, че липсата на конкретна информация вероятно означава, че поне една пета от заемите или около 480 милиарда долара може да се смятат за лоши заеми.