Санторъм върна интригата в републиканските избори

Фаворитът Мит Ромни загуби тежко в Колорадо, Минесота и Мисури.

08.02.2012 | 10:19
Санторъм върна интригата в републиканските избори

Битката за републиканската номинация в САЩ отново се ожесточи, след като изоставащият Рик Санторъм спечели вътрешните избори в три щата наведнъж – Колорадо, Минесота и Мисури. Резултатът е сериозен удар за Мит Ромни, който след предишните турове се очертаваше като сигурният кандидат на републиканците за президентските избори наесен.

Допреди няколко дни анкетите сочеха Ромни като най-вероятен победител в трите щата. В действителност той се представи много под очакванията, като в Минесота дори остана трети, след Рон Пол. Показателно е, че в Колорадо, където преди 4 години взе почти две трети от гласовете срещу Джон Макейн, сега Ромни получи едва 34.9%.

Санторъм, бивш сенатор от Пенсилвания, минава за най-консервативния между кандидатите за номинацията. "Консерватизмът е жив и е добре", заяви той на митинга в Сейнт Чарлс, Мисури, след оповестяването на резултатите, и добави, че се смята за консервативната алтернатива не на Мит Ромни, а на Барак Обама.

Победата в трите щата вероятно ще увеличи даренията в полза на бившия сенатор, който досега изоставаше значително като финансови възможности от Ромни и Нют Гингрич.

Специфичната изборна система предвижда всеки щат да изпрати свои делегати на националната конвенция на републиканците в Тампа през август. По принцип делегатите гласуват в подкрепа на онзи кандидат, който е спечелил в техния щат, независимо от резултата. Само в няколко щата електоралните гласове се разпределят пропорционално. На конвенцията ще гласуват 1144 делегати от цяла Америка. По калкулации на АР до момента Ромни има осигурени 101 гласа, Санторъм – 93, Гингрич – 32, и Рон Пол – 9 гласа.

Решителният момент в кампанията ще е т.нар. "супер вторник" на 6 март, когато едновременно ще гласуват републиканците в 10 щата.