Четири жертви след нападението в Лиеж

Полицията потвърди, че нападателят е Нордин Амрани, 32-годишен жител на града от северноафрикански произход.

13.12.2011 | 14:48
Четири жертви след нападението в Лиеж

Допълнено в 17:55, след официалната пресконференция.

Четирима са вече загиналите след нападението срещу автобусна спирка в белгийския град Лиеж, в непосредствена близост до големия коледен базар. Петима души са в критично състояние и над 65 са по-леко ранени. Според Le Soir сред ранените е и двегодишно дете, което е настанено в болницата "Сен-Жозеф" с опасност за живота.

Според местната RTL-TVI единият загинал е атентаторът, който хвърли три гранати по чакащите на спирката. По вече официална информация той е гражданин на Лиеж от северноафрикански произход, на име Нордин Амрани, на 32 години. Две момчета, на 17 и 15 години, са загинали на място при експлозиите, а по-късно възрастна жена е починала от нараняванията си в болницата.

На първата официална пресконференция след трагедията местната полиция потвърди, че става дума само за един нападател, а не за трима, както гласяха първоначалните информации. Според детективите Амрани е действал сам, не е страдал от психични заболявания и не е известно да е бил свързан с терористични организации.

Нападението стана на един от главните градски площади – Сен Ламбер. Според някои непотвърдени спекулации атентатът бил свързан с опит за бягство на затворници от ареста, който се намира на площада. Кметът на града Вили Демайер потвърди, че трима задържани действително са се опитали да избягат. Вероятно това е причинило първоначалното объркване на репортерите и съобщенията, че нападателите са повече.

Информационният сайт Sudpresse разкри, че Амрани е бил добре известен на полицията. През 2008 той е бил осъден на 4 години и 10 месеца затвор за притежание на оръжие и за отглеждането на 2800 растения канабис. Автомобилът му е намерен паркиран на площад Сен Ламбер.

Лиеж е главният град на Валония – говорещата френски част на Белгия.