Кристалина Георгиева: Всички губят от търговските войни

Тя посочи, че решение на Brexit би намалило несигурностите

20.10.2019 | 14:13 Редактор: Ивет Арабова

"Всички губят, когато става въпрос за търговски войни". Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай бяха сред основните теми на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка. 

В рамките на срещата управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева говори и с финансовия министър Владислав Горанов. Двамата са обсъдили глобалното икономическо развитие и възможностите за насърчаването му, както и приоритетите в областта на икономическата политика в световен мащаб с цел осигуряване на по-силен растеж. 

Според управителния комитет на Международния валутен фонд търговското напрежение е сред ключовите рискове за глобалната икономика. Уточнява се, че е необходимо да се намери решение на тези въпроси, включително реформа на Световната търговска организация.

"Това, което срещите ясно посочиха, беше споделена загриженост за засилената несигурност относно глобалните перспективи в световната икономика. Действията по отношение на напрежението в търговията, както и евентуално намиране на резолюция относно Brexit, може да помогне за намаляване на тези несигурности", коментира Кристалина Георгиева.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.