Със сделката за Brexit поскъпва и паундът

Британската лира може да нарасне до 1,40 долара

19.10.2019 | 10:20 Редактор: Виктория Гетова
Със сделката за Brexit поскъпва и паундът

Паундът поскъпва с най-бърз темп от 1985 г. насам, а световните акции скочиха, след като Великобритания и ЕС обявиха, че са постигнали сделка за Brexit.

Стерлингът докосна петмесечен връх, след като председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер обяви, че Лондон и Брюксел са постигнали споразумение.

През последните дни се наблюдаваше ръст на оптимизма сред инвеститорите по отношение на споразумението. Бяха регистрирани доказателствата за значителна промяна в тона на преговорите, въпреки че Демократическата партия на Северна Ирландия продължава да се противопоставя на плана.

Споразумението между ЕС и Великобритания проправя пътя за прекратяване на политическата драма, която владееше пазарите на Великобритания през последните три години. 

Доходността по 10-годишните британски ценни книжа нараства с 4 пункта или с 0.75%. За последните три години този показател намали стойността си почти двойно, тъй като несигурността около раздялата със ЕС караше инвеститорите да търгуват със злато, пише Investor.bg

Ако сделката с ЕС все пак получи одобрението на Парламента, паундът може да нарасне до 1,40 долара. Това би била най-високата му стойност от началото на 2018 г., прогнозира Mizuho Bank Ltd.

Снимка: Reuters

Цялата статия четете тук.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК