България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Сделката за Brexit била разумен компромис, защитаващ европейските граждани

Според евродепутата Александър Йорданов никой няма интерес да влоши отношенията си с Острова

18.10.2019 | 09:28 Редактор: Ралица Братанова

Споразумението за Brexit, разширяването на ЕС с присъединяването на Северна Македония и Албания и действията на Европа спрямо конфликта между Турция и Северна Сирия са темите, поставени на дневен ред в международната политика.

Остават броени дни до деня, в който Великобритания трябва да напусне ЕС. След като се договори с Брюксел обаче, Борис Джонсън трябва да успее да убеди британските депутати да приемат споразумението.

"Борис Джонсън е от тези политици, които прекалено се превъзбуждат в една или друга ситуация с претенцията, че винаги са прави. Това обикновено са слабите политици. Неговите изявления винаги трябва да се взимат с едно наум", коментира евродепутатът Александър Йорданов в "България сутрин".

По думите му е постигнат разумен компромис, който защитава европейските граждани, което за нас е най-важно.

Предстои утре британският парламент да се събере, за да гласува споразумението. Йорданов уточни, че е прецедент това да се случва в събота.

"Никой няма интерес да влошава отношенията си с Великобритания и те също нямат интерес да загубят позиции, влияние и възможности, които им дава европейският пазар и свободното движение на хора", коментира Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него дебатът по-скоро е вътре в самата Великобритания и по-точно доколко ще се реши въпросът с оставането на Северна Ирландия в митническата територия на Великобритания.

И докато едни държави излизат от ЕС, други искат да се присъединят. Франция обаче блокира присъединяването на Северна Македония и Албания.

Александър Йорданов коментира, че Макрон се афишира с идеята да бъде реформатор.

"Една Македония, която е получила дата са преговори, по-добре ще се впише в неговата представа за реформа в ЕС, отколкото Македония, която стои острани и населението ѝ започва да изпитва негативни чувства към тези, които не ги пускат", допълни евродепутатът.

Йорданов коментира и темата за конфликта между Турция и Северна Сирия.

"Трябва внимателно да се подхожда. Опасенията на Европа са в хуманитарната сфера при продължаването на тази акция. Не трябва да се забравя, че покрай границата на Турция от години се разполагат въоръжени групировки на кюрдски бунтовници", каза той.

По думите му ситуацията е изключително кофнликтна и сложна и в нея няма добри и лоши.

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК