Договорено: Има сделка за Brexit!

Юнкер препоръча срещата на върха на ЕС да я приеме

17.10.2019 | 13:00 Редактор: Юлия Христова

Преговарящите от страна на ЕС и на Великобритания са постигнали сделка за Brexit. Това се казва в изявление на Еврокомисията.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е препоръчал Европейският съвет да одобри тази сделка, предаде "Ройтерс".

"Там, където има воля, има и сделка - имаме такава! Това е честно и балансирано споразумение за ЕС и Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение. Препоръчвам (срещата на върха на ЕС) да одобри тази сделка “, заяви Юнкер.

Споразумението за излизане на Кралството от ЕС е одобрено точно навреме, за да могат лидерите на ЕС да го оценят, когато се съберат на срещата на върха в Брюксел по-късно днес. След това сделката трябва да спечели подкрепата и на британския парламент, който ще заседава в събота, посочва Bloomberg.

Именно решението на британския парламент се очертава като последната коварна пречка за Джонсън преди да успее да изпълни обещанието си да изкара Великобритания от ЕС до 31 октомври.

"Имаме чудесна нова сделка, която възвръща контрола - сега парламентът трябва да завърши Brexit в събота, за да можем да преминем към други приоритети като разходите за живот, здравеопазването, насилието и престъпността“, споделя Джонсън в Twitter.

Перспективите за споразумение относно Brexit между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) бяха помрачени, след като очаквано ирландските партньори на премиера Борис Джонсън в британския парламент заявиха, че няма да подкрепят предложения от него план за постигане на сделка, пише в. Wall Street Journal.

Европейските дипломати заявиха в четвъртък, че предложеният план е завършен и е в ръцете на правителството на Великобритания. Ако бъде одобрен от лидерите на ЕС, всеки един вариант на споразумението все пак ще трябва да бъде ратифициран в британския и европейските парламенти.

Премиерът Джонсън се опитва да спечели подкрепа за предложената от него сделка от Демократическата юнионистка партия (ДЮП), водещата северноирландска пробританска партия. ДЮП и нейните 10 депутати подкрепят Консервативната партия на Борис Джонсън в парламента, докато привържениците на Brexit сред консерваторите посочват, че ще гласуват само за сделка, която има подкрепа на юнионистите.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК