Паундът падна рязко след новината, че преговорите за Brexit са близо до срив

Новите предложения предвиждат Северна Ирландия да остане в единния европейски пазар на стоки и услуги

08.10.2019 | 21:17 Редактор: Василена Василева
Паундът падна рязко след новината, че преговорите за Brexit са близо до срив

Цената на британската лира спадна рязко спрямо долара във вторник, след като няколко британски медии съобщиха, че преговорите за Brexit са близо до срив.

Към 13:32 ч., българско време британски паунд се търгува за 1,22315 долара, което е понижение от 0,47%, пише Investor.bg

Във вторник сутринта Sky News съобщи, позовавайки се на източник от Downing Street, че германският канцлер Ангела Меркел е казала на британския премиер Борис Джонсън, че сделка е "твърде малко вероятна".

Междувременно BBC съобщи, че правителствен служител е заявил, че ЕС не е проявил желание да се "отклони дори на един сантиметър", след като Джонсън представи новите си предложения в Брюксел миналата седмица. Официалният представител, чието име не беше посочено, заяви, че възможността за сключване на сделка не е напълно изключена. Според друг запознат приемането на плановете на Джонсън е "единственият изход" от ситуацията.

Новите планове на правителството на Великобритания не получиха желаното топло посрещане на континента. Тази седмица се разглежда като последната, в която и двете страни могат да се опитат да намерят споразумение за сделка за Brexit, преди планираната дата за отделяне на Великобритания, а именно 31 октомври.

Новите предложения предвиждат Северна Ирландия (част от Обединеното кралство) да остане в единния европейски пазар на стоки и услуги, но да напусне митническия съюз. Великобритания заяви, че стоките, преминаващи от Северна Ирландия към Република Ирландия, ще бъдат подлагани на митнически проверки далеч от границата, което ще премахне необходимостта от създаване на физическо инфраструктурно звено на о. Ирландия. Европейският съюз остава скептичен към британските планове и е на мнение, че Северна Ирландия трябва да остане в митническия съюз.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК