Истински хаос в Гибралтар преди Brexit

Разводът на Великобритания с ЕС се оказа най-големият риск от десетилетия за малката територия

05.10.2019 | 22:06 Редактор: Василена Василева
Истински хаос в Гибралтар преди Brexit

Когато Фебиан Пикардо стана първи министър на Гибралтар, задморска територия на Великобритания в най-южната част на Пиренейския полуостров, едва ли е можел да си представи, че един ден основната му грижа ще бъдат стоките по рафтовете в магазините, пише в свой анализ Bloomberg. Това обаче се промени, след като Brexit се оказа най-големият риск от десетилетия за малката територия и нейните 32 хил. жители.

С оставащите четири седмици до излизането на Великобритания от Европейския съюз и без перспективите за сделка, която да гарантира безпроблемните връзки с испанската континентална част, Гибралтар се оказва заплашен от пълен хаос. Това принуждава премиерът Пикардо да съсредоточи усилията си проевропейско настроената територия (96% от жителите й са гласували да останат в блока) да бъде добре снабдена, макар и без някои британски продукти.

"В ролята си на първи министър на Гибралтар основната ми задача е да гарантирам, че в Гибралтар ще има достатъчно храна, макар и без британски марки“, заяви Пикардо, седейки в кабинета си под портрет на кралица Елизабет II.

След като 13-годишната блокада на испанския диктатор Франциско Франко приключи през 1982 г., Гибралтар се радва на относително спокойствие с процъфтяващ туризъм, финансови услуги и онлайн хазарт.

Снимка: Pixabay

Продължението на статията четете ТУК.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК