България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сценариите за Brexit: Има притеснение, но не и паника

Британския народ започвал да се изморява от темата Brexit

02.10.2019 | 08:23 Редактор: Юлия Христова

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, които планират пътувания във Великобритания през 2020 г., да притежават и носят със себе си валиден международен паспорт с биометрични данни.

Британското правителство планира постепенно да ограничи възможността за пътуване от и за Великобритания с лични карти през 2020 г., ако страната напусне ЕС с Brexit без сделка, посочват от МВнР.

Актуална информация, свързана с Brexit, може да бъде намерена и на сайта на МВнР, в раздел "Какво трябва да знаем за Brexit?"

"Ако се премине към такъв сценарий, гражданите ще бъдат уведомени за придобиване на червен паспорт. Няма да има специални изисквания към тези паспорти. Тези, които вече имат такъв, не трябва да ги преиздават", посочи за "България сутрин" Васил Асенов от посолството на България в Лондон. 

Той допълни, че, който иска да продължи да живее във Великобритания, трябва да кандидатства за уседналост. За момента кандидатстването е възможно и с карта, и с паспорт, във всеки момент гражданите имат задължение да обновяват данните си.

"Притеснение по темата най-вероятно има, но не и паника", каза още Асенов за Bulgaria ON AIR. 

По думите му до момента са проведени десетки информациони срещи с наши сънародници там. Тези, които се занимавали с бизнес, следят внимателно какво се случва. Британският народ започнал да се изморява от темата Brexit, обясни още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК