Невероятно, но факт: 12% от германците едва четат и пишат

Някои от тях разпознават отделни букви, но не могат да свързват изречения

17.10.2019 | 16:51 Редактор: Тодор Петров
Невероятно, но факт: 12% от германците едва четат и пишат

Над 6 милиона германци имат сериозни проблеми с четенето и писането. Цели 12% от германците между 18 и 64 години едва могат да четат и пишат. 

Някои от тях разпознават отделни букви, думи и изречения, но не могат да свързват изреченията. И не са в състояние да прочетат по-дълъг текст, а не могат и да пишат, пише "Дойче веле".

60-годишната Керстин Голденщайн от Трир например има стратегия: "Когато пращам някому картичка за рождения ден, пиша текста си на листче, което да поставя в картичката. И ако направя грешка, мога да хвърля листчето и да се опитам да напиша текста отново".

Доскоро Голденщайн, която години наред е работила в месарница, все още се срамувала да говори за проблема си: "Трябваше ми много време, докато се осмеля открито да говоря за това, а и да се науча да пиша правилно". 

Сега тя се чувства щастлива, че може, макар и много бавно, да прочете книга. Междувременно някои издателства са се специализирали в публикуването на художествена литература в адаптирани на опростен език издания.

Как в една развита страна като Германия, в която училището е задължително, може да има хора, които завършват училище, но не усвояват достатъчно умения за четене и писане? 
"Учителят всъщност не разбра, че имам проблем", разказва Голденщайн, която е ходила на училище в едно село край Северно море.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК