Великобритания ще е най-големият инвеститор в Африка от Г-7?

Обединеното кралство вижда възможности в инфраструктурата и чистата енергия

14.10.2019 | 15:15 Редактор: Юлия Христова
Великобритания ще е най-големият инвеститор в Африка от Г-7?

Едновременно с подготовката си за напускане на Европейския съюз в края на този месец, Великобритания се стреми да стане най-големият инвеститор в Африка от групата на Г-7. Това стана ясно от думите на комисаря по търговията на Великобритания за Африка Ема Уейд-Смит в интервю за телевизия Bloomberg.

Обединеното кралство подписа през септември споразумение за непрекъснатост на търговията с петима членове на Южноафриканския митнически съюз и Мозамбик. Тези споразумения ще спомагат търговията между страните, след като Великобритания напусне ЕС на 31 октомври. Подобно споразумение за договорености след Brexit е подписано и с Тунис. Великобритания вижда възможности в инфраструктурата и чистата енергия и иска да създаде по-силни, дългосрочни партньорства в региона, каза още Уейд-Смит.

Африканските държави работят по създаването на споразумение за свободна търговия на континента, което може да обхване пазар от 1,2 милиарда души с комбиниран брутен вътрешен продукт от 2,5 трилиона долара. Водещ на инициативата е Африканския съюз.

"Когато британските компании търсят бъдещите партньори, в които да изнасят и инвестират, те обръщат внимание на мащаба, в който могат да извършват този бизнес“, посочи Уейд-Смит. Тя добави, че интеграцията в Африка е положителен ход за разширяване на портфейлите на британските инвеститори.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК