До 2030 г.: 90% от бедното население в света може да е в Африка

Стойностите, отчетени тази година, представляват значителен ръст спрямо изчислените 55% през 2015 г.

10.10.2019 | 16:30 Редактор: Юлия Христова
До 2030 г.: 90% от бедното население в света може да е в Африка

Африка може да се окаже, че е дом на 90% от бедното население в световен мащаб до 2030 г., тъй като правителствата на континента имат все по-малко фискално пространство за инвестиции в програми за борба с бедността, а в същото време икономическият растеж остава бавен. Това става ясно от доклада на Световната банка Africa Pulse, който се публикува веднъж на две години.

Стойностите, отчетени тази година, представляват значителен ръст спрямо изчислените 55% през 2015 г., съобщава Bloomberg. Те ще станат факт, освен ако не бъдат взети драстични мерки, посочва банката в доклада, който също така намалява прогнозите за растеж за основните икономики в региона.

Темпът, с който се намалява бедността в Африка, „се е забавил значително“ след срива в цените на суровините, който започна през 2014 г. и доведе до отрицателен ръст на брутния вътрешен продукт на глава от населението, се посочва още в текста.

Според представените данни нивото на бедност в Субсахарска Африка – определяно като процент от хора, живеещи с по-малко от 1,9 долара на ден, е намаляло в периода 1990-2015 г. В същото време рязкото увеличаване на населението е довело до ръст на бедните на континента за същия период от 278 млн. души до 416 млн. души, пише investor.bg.

Според банката са необходими политики за растеж, за да се ускори намаляването на бедността, като също така строгата фискална политика ограничава способността на правителствата да отпускат средства за социалния сектор.

Данните показват, че държавният дълг на континента е нараснал до 55% от брутния вътрешен продукт през 2018 г. от 36% през 2013 г. заради липса на фискална консолидация, след като страните се опитаха да преборят ефектите от глобалната финансова криза със стимулиране на разходите си. Близо 46% от африканските страни са имали дългови проблеми или са се възприемали като държави с висок риск през 2018 г. спрямо 22% пет години по-рано.

Кредиторът също така намали прогнозите си за икономически растеж за региона на Субсахарска Африка до 2,6% - спад спрямо прогнозите от април за 2,8%.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК