Eрдоган отново заплаши да пусне милиони бежанци към Европа

Tръмп: Кюрдите не ни помогнаха във Втората световна война

10.10.2019 | 19:30 Редактор: Ивет Арабова

Турският президент Реджеп Ердоган отново заплаши, че ще пусне милиони бежанци към Европа. Изказването му идва след широкото неодобрение на военната операция в Североизточна Сирия.

Тя започна вчера, като до момента са поразени 180 цели на кюрдските милиции. Ердоган заяви, че две села са били " прочистени от терора", а 190 кюрдски бойци са били убити. Има и множество ранени, включително цивилни.  

Според Сирийската обсерватория за правата на човека - над 60 000  души са напуснали домовете си.

Критиките за операцията не са насочени само срещу Анкара. Вашингтон също попадна под кръстосан огън, заради решението си да изтегли военните си части от граничната зона на Турция и Сирия.

"Кюрдите не ни помогнаха във Втората световна война, не ни помогнаха и при десанта в Нормандия. Те са там, за да ни помогнат с тяхната земя. Това е различно нещо", каза Доналд Тръмп.

Изказването на американския президент бързо набра популярност в социалните мрежи. Редица потребители го нарекоха крайно неуважително към ключовите съюзници на Вашингтон. А според други е лишено от всякаква историческа и логическа връзка

Вижте повече във видеото.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК.