Ердоган обяви: Започва операция "Извор на мира" в Сирия

Кюрдите обявиха, че ще отвърнат на всяка атака от Турция

09.10.2019 | 18:12 Редактор: Ивет Арабова

Турция започна операцията "Извор на мира" в Североизточна Сирия. Новината беше съобщена от президента Реджеп Ердоган в личния му профил в Twitter. Офанзивата поставя на кантар стабилността в района, тъй като се очаква да предизвика директен конфликт между турските военни части и сирийските кюрдски милиции. 

Съoбщава се, че регионът е бил разтърсен от експлозии, кюрдите обявиха готовност да отвърнат на всяка атака от страна на Турция. В последните дни Анкара започна активна подготовка за старта на операцията. 

Струпването на войски по границата започна, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати няма да участват в офанзивата и ще изтеглят военните си части от района.

Целта на операцията е създаването на "сигурна зона" в сирийска територия. Там трябва да бъдат настанени близо 2 милиона сирийски бежанци, които в момента се намират на територията на Турция. Aнкара иска да прочисти територията от кюрдските бойци, които разглежда като част от терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК