Тръмп: Ако Анкара прекрачи границите, ще унищожим икономиката ѝ

От Пентагона не подкрепят турска операция в Северна Сирия

08.10.2019 | 12:00 Редактор: Ивет Арабова

Нови противоречия в американската външна политика. Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще унищожи турската икономика, ако прецени, че Анкара прекрачва границите.

Агресивните му туитове бяха публикувани тази нощ, след като вчера Вашингтон обяви, че изтегля американските войски от Сирия. 


"Ако американски военен бъде ранен, ще последват сериозни проблеми. Ако Анкара предприеме каквото и да е извън границите на това, което смятаме за хуманно, ще понесе гнева ни и икономиката ѝ ще пострада невъобразимо", каза американският президент.

Това беше разтълкувано като "зелена светлина" за навлизането на турски войски в населените с кюрди райони на близкоизточната страна. Ходът беше посрещнат с остри критики, включително от редиците на републиканците. 

"Войските на Турция са готови да влязат в Североизточна Сирия", отсече Ердоган.

По-късно обаче от Пентагона заявиха, че не подкрепят турска операция в Северна Сирия. А от държавния департамент уточниха, че от района са изтеглени само няколко десетки американски войници, и отрекоха да има значителна промяна във външната им политика.

Франция и Иран призоваха Анкара да не нарушава международното право. А ООН предупреди, че възможен конфликт би довел до нова хуманитарна криза в региона.

Вижте повече по темата в репортажа.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК