САЩ не са давали ''зелена светлина'' за офанзивата в Сирия

Късно снощи Турция предприе и втори етап от операцията

10.10.2019 | 13:03 Редактор: Юлия Христова

Съединените щати не са давали ''зелена светлина'' за началото на турската военна операция в северо-източна Сирия. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео. Късно снощи започна вторият етап от офанзивата. Турските сухопътни войски преминаха границата и вече се намират на сирийска територия.

Държавният секретар на Съединените щати Майк Помпео защити широко критикуваното решение на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски от граничната зона на Турция и Сирия. Той обяви, че действията са били предприети, заради сигурността на американските войници, а не да бъде улеснена турската офанзива срещу сирийските кюрдски милиции. 

Късно снощи Турция предприе и втори етап от операцията. Сухопътните войски преминаха границата и се отпаравиха към сирийските териториите, контролирани от кюрдите. Операцията навлече на Анкара множество критики. А кюрдите, живеещи в Турция призоваваха за мир.  

Турция смята кюрдските сирийски милиции за част от забранената Кюрдска работническа партия, която се бори за кюрдската автономия в Турция в продължение на десетилетия. Анкара иска да изтласка етническата група от граничните територии и след това да засели там близо 2 милиона бежанци.

Опасенията са обаче че операцията може да предизвика сериозна несигурност в района и да изсели 300 000 души.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК