Правителството на САЩ помага на домакинствата

Собствениците на жилищни имоти отвъд Океана получиха подкрепа от програма за облекчаване на ипотечните условия.

25.10.2011 | 12:46 Редактор: Вероника Денизова
Правителството на САЩ помага на домакинствата

След като Caterpillar изненада приятно инвеститорите с по-добри от очакванията резултати, търговията на Wall Street се раздвижи, а основните индекси отчетоха сериозен ръст. Оптимизмът беше подкрепен и от прогнози за подобряване на имотния пазар в Съединените щати.
Собствениците на жилищни имоти отвъд Океана получиха подкрепа от програма за облекчаване на ипотечните условия. Тя е насочена към домакинства, чиято ипотека е по-голяма от пазарната стойност на жилището. Тези домакинства не успяват да се рефинансират по традиционните начини. Именно тук ще дойде помощта от правителството, което е изготвило план за рефинансиране на затруднените собственици.
 „Програмата на правителството може да е от полза за всички домакинства, не само за онези, чиито ипотеки са много по-големи от стойността на имота – отбеляза американският министър на благоустройството и градското развитие Шон Донован. - Това е така, защото сме взели предвид петте ограничения пред рефинансирането на такива ипотеки. По този начин може да намалим таксите за предсрочно погасяване наполовина от средната стойност на заема и може да подобрим много аспекти на проблема.“
От Белия дом се надяват, че този план ще даде по-големи резултати от предишните опити за подобряване на имотния пазар.
Инвеститорите в Съединените щати бяха насочили вниманието си и към корпоративните новини. Очаква се през тази седмица повече от 190 дружества от състава на S&P 500 да обявят отчетите си за тримесечието. Това вече сториха от Netflix, който лесно надскочиха прогнозите на анализаторите за продажбите и печалбата през тримесечието. FedEx от своя страна очаква ръст в поръчките за периода от 12% и планира да наеме 20 000 служители, за да успее да поеме всяка от тях.
Добрите данни на технологичните компании помогнаха на Nasdaq да отбележи ръст от над 2%, като по този начин индексът изтри загубите от началото на годината и вече е на положителна територия.