Moody’s свали рейтинга на 12 британски финансови институции

От агенцията подчертават, че понижените рейтинги не означават влошаване на финансите на банковия сектор или на правителството.

07.10.2011 | 15:09 Редактор: Вероника Денизова
Moody’s свали рейтинга на 12 британски финансови институции

Moody’s понижи кредитния рейтинг на 12 британски финансови институции, сред които Royal Bank of Scotland и Lloyds. Агенцията очаква британското правителство да продължи да подкрепя големите институции в сектора за предпазването им от дъговата криза на континента.
RBS изгуби две нива от кредитния си рейтинг, а Lloyds се раздели с едно ниво. Сред банките с понижен рейтинг са още Santander и Co-Operative Bank. Рейтинговата агенция смята, че властите на острова ще продължат да подкрепят големите финансови институции, но е вероятно да позволят по-малките банки да фалират, ако изпаднат в сериозни затруднения.
От Moody’s допълват, че понижените рейтинги не означават влошаване на финансите на банковия сектор или на правителството като цяло. Агенцията остави непроменен рейтинга на Barclays и HSBC, които заедно с RBS и Lloyds формират групата на четирите най-големи кредитори на острова.
Новината от Moody’s натежа на британския индекс FTSE 100, като през по-голямата част от борсовата търговия RBS и Lloyds се разделяха средно с по 3% от цените си. Акциите на банките се търгуват под стойността, на която през 2008 г. правителството придоби дялове в тях и ги спаси от фалит. Въпреки притесненията, предизвикани от дълговата криза в еврозоната и опасенията от нейното разпространение, финансовият министър на Великобритания Джордж Озборн обяви, че банките на Острова са добре капитализирани и в много по-добра форма от други банки в Европа. Озборн очаква, че решението на правителството да налее свежи пари в икономиката, ще я предпази от дълговата криза във вътрешността на континента.