Слаба бизнес активност в еврозоната

Притесненията от рецесия се засилват.

06.10.2011 | 10:14 Редактор: Вероника Денизова
Слаба бизнес активност в еврозоната

Бизнес активността в еврозоната се е свила през септември за първи път от пика на финансовата криза през 2009 г. насам. Забавянето, което започна от по-малките страни, се пренесе и в големите икономики, сочи проучване на агенция Маркит. Данните карат пазарните участници все по-често да говорят за предстояща рецесия.
Индексът PMI в сферата на услугите и производството се понижи от 51.5 на 48.8 пункта. За първи път от 2009 г. насам индикаторът преминава под границата от 50 пункта, която разделя растежа от спада в активността. Тези данни подкрепят притесненията от рецесия в еврозоната, казват анализаторите.

 „Определено можем да видим как Западът се отправя към рецесия, може би не толкова дълбока, но все пак рецесия – коментира Ник Бийкрофт, пазарен консултант. - Възможността това да се случи през първата половина на 2012 вече изглежда прекалено вероятна.”

Агенция Маркит очаква БВП през четвъртото тримесечие да се свие, освен ако не видим покачване в потребителското и бизнес доверие.  Някои икономисти прогнозират, че ЕЦБ ще намали основния си лихвен процент като доказателство, че икономиката на еврозоната е изправена пред сериозни проблеми.