Япония събира $22 млрд. от продажба на дела си в Japan Tobacco

В същото време мярката ще даде на ръководството на тютюневата компания повече свобода при вземането на бизнес решения.

29.09.2011 | 11:48 Редактор: Вероника Денизова
Япония събира $22 млрд. от продажба на дела си в Japan Tobacco

Акциите на Japan Tobacco се повишиха за втори пореден ден, след като японското правителство обяви, че обмисля продажба на дела си в размер от 50 %. Решението на Токио е част от усилията на правителството да осигури средства за възстановяване на Североизточна Япония от земетресението и последвалото цунами през март.
Правителството се надява да получи 22 млрд. долара при продажбата на дела си в третия по големина тютюнопроизводител в Япония Japan Tobacco. Мярката ще даде на ръководството на компанията повече свобода при вземането на бизнес решения.
Предложението за продажба на дела може да се изправи пред трудности заради опасенията от
спад в търсенето на тютюн и съответно негативи за местните производители.
Говорителят на Japan Tobacco Хидуки Йамамото коментира, че пълната приватизация е била заложена още след падането на монопола през 1985 година и дружеството се надява тя да се осъществи.
Управляващата демократическа партия е предложила още,  набирането на 10 млрд.долара чрез продажба на дялове в енергийни дружества, включително в японската петролодобивна компания Inpex. Дори и с осъществяването на тези планове, правителството ще трябва да събере още 120 млрд. долара за да покрие разходите по реконструкция на засегнатите райони. По този повод се предвижда и повишаване на корпоративния, подоходния и жилищния данъци за ограничен период от време.