Гърция по-близо до третия спасителен транш

ЕЦБ, МВФ и ЕС подновяват преговорите с Атина.

21.09.2011 | 14:27 Редактор: Вероника Денизова
Гърция по-близо до третия спасителен транш

Министърът на финансите на Гърция Евангелос Венизелос е постигнал „добър прогрес“ при преговорите си за отпускане на втората серия финансиране за спасяване на страната от фалит, съобщиха от Европейската комисия. Телефонна връзка между министъра и представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд, проведена преди ден, потуши част от спекулациите, че Гърция няма да се справи с намаляването на дефицита. Това  е основно изискване за получаване на следващия заем от международната финансова помощ. Предстои гръцкото правителство да оповести и мерките, които възнамерява да предприеме, за да запълни дупката в бюджета.

„Съзнавам, че данните за финансите и икономиката ни са проблем за еврозоната, с който възнамеряваме да се справим веднъж завинаги“, отбеляза Венизелос. Коментарите на ЕК предполагат, че поредния транш към Гърция може да бъде осъществен през октомври. Представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, или т.нар. „Тройка“, ще се върнат в Атина следващата седмица,  за да продължат преговорите.
По-рано този месец Тройката прекъсна наблюдението си над Гърция, след като се появи неочаквана дупка в бюджета на страната. Оттогава се засили  и натискът върху Атина да запълни дефицита от 2 млрд.евро като условие за отпускане на трети спасителен транш. Подновяването на преговорите се възприема като крачка в правилната посока, коментират анализатори.
Премиерът Папандреу инициира среща, на която ще бъдат обсъдени и оценени разговорите от телефонната връзка между финансовия министър и официалните лица.
Междувременно доходността по 10-годишните гръцки облигации се покачи с два базисни пункта до 23.24%, тъй като инвеститорите проявиха повече недоверие към способността на Гърция да се пребори за парите от Европа и Международния валутен фонд.
Доходността по облигациите с матуритет от две години също се покачи осезаемо и надхвърли 64%. Проблемите на Гърция рефлектираха и върху представянето на еврото, което се понижава през последните няколко дни и вече е близо до 10-годишно дъно спрямо японската йена.