Ердоган заявява подкрепата си за Египет

Планирано е Турция и Египет да подпишат договори в областта на вътрешните работи, туризма, енергетиката, икономиката, транспорта и др.

13.09.2011 | 13:54
Ердоган заявява подкрепата си за Египет

Турският министър-председател пристига в Кайро, за да заяви подкрепата на своята страна за прехода на Египет към демокрацията.
Очаква се Реджеп Тайип Ердоган да обясни по-детайлно плана за помощ за Египет на министрите на външните работи на страните от Арабската лига.
Посещението на Ердоган в Египет започва на фона на изостряне на отношенията с Израел, след като израелската армия атакува кораба Мави Мармара, който транспортираше хуманитарна помощ в Газа през май 2010 г.
Големият брой на делегацията с Ердоган в Кайро – над 200 души, в които влизат министри, официални лица и представители, отговаря на амбициите на Анкара в променящия  се Близък Изток, отбелязва BBC.
Планирано е двете страни да подпишат договори в областта на вътрешните работи, туризма, енергетиката, икономиката, транспорта и др.
Предвидено е Ердоган да  говори в Университета в Кайро и на срещата на Арабската лига. Очаква се той да предупреди сирийския президент Башар ал-Асад, че може да загуби легитимност и  приятелските си отношения с Турция, пише вестник Хюрриет.
Зам.-председателят на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието Омер Челик заяви пред вестник Йени Шафак:
„Ердоган ще предаде важни послания. Ще произнесе исторически речи пред Арабската лига и Университета в Кайро,“ отбеляза зам.-председателят на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“ Омер Челик заяви пред вестник Йени Шафак.
Списание Нюзуик отбелязва, че Анкара не се съюзява с ислямския свят, а застава в центъра на политическия и икономическия живот на региона.
 „Справедливост и развитие, плюс чиста политика – това правим ние – отбеляза Ердоган пред телевизия Ал Джазира, цитирано от Анадолската агенция. -  Надяваме се, че поставяме основите на подобни структури в Близкия Изток.“
политика, икономика, транспорт, вътрешни работи, Ердоган, Турция, енергетика, икономика, транспорт, туризъм